Żurek na zakwasie - tradycyjne danie Wielkanocne
Bez wątpienia żurek stanowi jedno z podstawowych dań w Święta Wielkanocne. Jednakże najlepiej sprawdzi się żurek ugotowany na domowym zakwasie, z dodatkiem wędzonej papryki i pieczonymi ziemniakami. Tutaj warto zrezygnować ze śmietany i boczku. Takie danie z pewnością będzie znacznie zdrowsze i niskokaloryczne. Jak zrobić zakwas? Otóż nie wymaga to skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że szklankę mąki żytniej razowej, zalejesz dwiema szklankami letniej wody, ponadto dodasz ząbek czosnku, dwa liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i szczyptę soli. Mieszankę przykryj ściereczką i odstaw na kilka dni.
Muffiny jajeczne z papryką, pieczarkami i pietruszką
Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych jajek z majonezem, mogą stanowić muffiny jajeczne z papryką, pieczarkami i pietruszką. Aby wykonać to danie, będziesz potrzebować: 2 jajka, 1 łyżkę mąki pszennej typ 500, jedną łyżkę mąki pszennej typ 2000, pieczarkę, paprykę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki- 2 łyżeczki, pół ząbka czosnku, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę słodką. Na początku paprykę i pieczarki drobno pokrój, a czosnek rozdrobnij. Następnie jajka wymieszaj wraz z mąką, warzywami, oliwą i przyprawami. Powstałą masę przelej do form na babeczki i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Sklep Biobabalscy to miejsce, gdzie znajdziesz zdrowe produkty, a także poduszki z gryki. Kawa zbożowa to także produkt, który znajdziesz w sklepie.
Babka wielkanocna - dietetyczny przepis
Oczywiście, na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Doskonałym rozwiązaniem będzie przyrządzenie jej z dietetycznych składników. Tutaj będą potrzebne: 4 jajka, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 150 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki zmielonych otrąb, 2 łyżki kakao, 4 łyżki słodzika, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na początku oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę, w tym samym czasie dodając do nich słodzik. Potem dodaj żółtka, cały czas ubijając masę. Do masy wsyp następnie proszek do pieczenia i mąkę z otrębami. Końcowy krok to dodanie jogurtu naturalnego. Potem część masy wymieszaj z kakao. Całość na koniec wlej do formy na babkę i piecz przez około pół godziny w temperaturze 160 stopni.
Z całą pewnością bez niektórych potraw ciężko wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. Jednakże ich przygotowanie, może odbyć się ze zdrowych składników, które dużo lepiej wpłyną na żołądek, czy pracę jelit. Z pewnością Twoi goście będą zachwyceni takim rozwiązaniem. Zarówno wypieki, jak i tradycyjne dania mogą być przyrządzone ze zdrowych składników. Bez wątpienia na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku na zakwasie i babki wielkanocnej.