środa, 13 październik 2021 15:02

Mąka gryczana - krok w stronę zdrowia

mąka gryczana mąka gryczana pixabay

Dla wielu osób mąka gryczana jest dość rzadko stosowanym elementem codziennej diety. A szkoda, bo konsumpcja tego bezglutenowego wyrobu spożywczego niesie ze sobą mnóstwo zdrowotnych korzyści. Czas dowiedzieć się o nim czegoś więcej!

 

ABC mąki gryczanej

Mąkę gryczaną warto włączyć do swej diety z przynajmniej kilku powodów. Po pierwsze - jest to pożywny produkt spożywczy o bardzo niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu stabilizuje on poziom cukru we krwi. Po drugie, mąka ta zawiera całkiem sporo białka, stając się tym samym prawdziwym rezerwuarem lizyny i argininy w diecie wegetarian i wegan. Warto też docenić jej niezwykły smak, który przypomina... kaszę gryczaną, dzięki czemu uzyskane z niej wypieki mają bardziej wyrazisty aromat. Co prawda wyróżnia ją dość specyficzny, bo szarobrązowy kolor, ale za to przedkłada się on na ciekawą, nieco ciemniejszą barwę uzyskiwanych z niej wypieków, to jest chleba, makaronów i ciast.

Walory zdrowotne i wartość odżywcza

Naturalna mąka gryczana nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą włączyć ją do swej diety osoby, które go nie tolerują. Warto też dodać, że poprawia ona trawienie, przyspiesza regenerację mięśni, a także zawiera duże ilości magnezu, dzięki któremu działa uspokajająco. Stosowanie mąki gryczanej przedkłada się również na pracę układu krążenia, a w szczególności na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i obniżenie wartości ciśnienia tętniczego krwi. Jest to możliwe dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, ale też fosforu i cynku. Regularne wprowadzanie mąki gryczanej do jadłospisu ogranicza poziom cholesterolu i spowalnia procesy starzenia (utleniania się) tkanek. U osób, które na co dzień z niej korzystają, zmniejsza się ryzyko mutacji w obrębie DNA, a co za tym idzie - istnieje mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych. Nie wszyscy też wiedzą, że mąka gryczana może działać jako naturalny antydepresant.

Zawartość witamin i substancji odżywczych

W 100 gramach gotowego produktu można znaleźć mnóstwo substancji odżywczych, bez których trudno wyobrazić sobie zdrową dietę. Mąka gryczana zawiera przede wszystkim:

  • białko - 12.6 g,
  • tłuszcze - 3.1 g,
  • węglowodany - 70.6 g,
  • błonnik - 10.0 g.
  • fosfor - 337.0 mg (48 %),
  • potas - 577.0 mg (12 %),
  • sód - 11.0 mg (0.7 %),
  • wapń - 41.0 mg (4 %),
  • żelazo - 4.01 mg (40 %),
  • magnez - 251.0 mg (63 %),
  • cynk - 3.12 mg (28 %),
  • miedź - 0.52 mg (58 %),
  • selen - 5.7 mikrograma (10 %),
  • witamina B1 - 0.42 mg (32 %),
  • witamina B2 - 0.19 mg (15 %),
  • niacyna - 6.15 mg (38 %),
  • kwas pantotenowy - 0.44 mg (9 %),
  • witamina B6 - 0.58 mg (45 %),
  • foliany - 54.0 mikrograma,
  • witamina E - 0.32 mg (3 %).

Ważną zaletą tego rodzaju mąki jest jej wszechstronność i uniwersalność. Oprócz wypieku chleba, makaronów i różnych ciast, stosuje się ją również do przygotowania niektórych zup (kuchnia ukraińska). Z kolei Białorusini wykorzystują ją do produkcji lekkiego, smacznego i pożywnego deserku, czyli tzw. kułagi. W Polsce można jej pomocą przyrządzić pierogi, kluski, a nawet gofry, muffiny, naleśniki i różnego rodzaju ciasteczka. Jednym słowem - palce lizać!