Dlaczego warto jeść owoce suszone?
Suszone owoce to jedna z najzdrowszych przekąsek, które są dostępne w sklepach. Dzięki temu, że są suszone, zachowują wiele ze swoich cennych składników odżywczych. Zawierają też dużo błonnika, dzięki czemu są doskonałą przekąską dla osób, którym zależy na utrzymaniu zdrowej diety. Ten sposób konserwacji sprawia, że owoce suszone pod względem składu odżywczego są bardzo zbliżone do owoców świeżych. Warto tutaj jednak pamiętać o tym, że również zachowują dużo cukrów prostych. Dlatego włączając je do swojej diety nie można przesadzić z ich ilością. Tego rodzaju przekąski są jednak doskonałym zamiennikiem dla słodyczy czy słonych przysmaków, w których oprócz cukru i tłuszczy znajduje się szereg niekorzystnie wpływających na nasze zdrowie dodatków np. sztuczne barwniki czy aromaty. Tego rodzaju owoce można jeść jako przekąskę np. w czasie oglądania filmu, ale są one także wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju dań. Przykładowo suszona żurawina doskonale komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi. Na bazie suszonych owoców można też przygotowywać zdrowe napoje, w tym herbaty.
Na co zwracać uwagę kupując suszone owoce?
Podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, tak i tutaj warto zwrócić uwagę na dokładny skład oraz sposób produkcji owoców suszonych. W sklepach niejednokrotnie można zobaczyć, że są one dodatkowo konserwowane dodatkowymi substancjami np. siarką czy różnego rodzaju olejami. Mają one wówczas bardzo ładny kolor, jednak nie są tak zdrowe, jak owoce suszone wyłącznie w naturalny sposób. Dlatego w sklepach czy to stacjonarnych, czy to internetowych, przed zakupem zawsze warto sprawdzić informacje na opakowaniu. Jeżeli nie są one dostępne, gdyż np. owoce są sprzedawane luzem, zawsze można dopytać o to sprzedawcę. Przykładem zdrowego produktu, który zachowuje pełnię właściwości odżywczych są suszone owoce w naturalniezdrowe.pl. Znajdziesz tam takie klasyki jak morele czy daktyle, ale także morwę białą, chipsy kokosowe czy różnego rodzaju mieszanki. Takie mieszanki są idealną bazą do ciast oraz przygotowywania musli.