Co zawiera olej wiesiołkowy i jak działa na organizm?
Olej wiesiołkowy jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu oleinowego, witaminy E oraz wielu minerałów takich jak magnez czy wapń. Działa przeciwutleniająco, przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie. Badania dowodzą, że regularne spożywanie oleju pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie, leczy uszkodzenia nerwów powstałe wskutek cukrzycy, reguluje metabolizm i łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Ponadto olej z nasion wiesiołka poprawia jędrność skóry i leczy różnorodne stany zapalne. Warto podkreślić, że swoje właściwości zachowuje tylko bez obróbki termicznej, dlatego nie nadaje się do gotowania i smażenia. Z powodzeniem jednak można dodawać go do potraw serwowanych na zimno.
Znakomity dodatek do sałatek
Olej z wiesiołka można spożywać po jednej łyżeczce przed każdym posiłkiem, ale ze względu na orzechowy aromat jest chętnie dodawany do najróżniejszych dań. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do sałatek ze świeżych warzyw, takich jak sałatka z ogórków, pomidorów, cebuli i oliwek. Jego smak dobrze komponuje się również z burakami, dlatego można dodawać olej wiesiołkowy do zimnych sałatek na bazie tych warzyw. Wiele osób dodaje go do caprese, czyli włoskiej sałatki z pomidorów, bazylii i mozzarelli, którą zwykle kropi się odrobiną oliwy z oliwek.
Baza do dressingów
Olej wiesiołkowy może stać się wyśmienitym dodatkiem do najróżniejszych sosów sałatkowych oraz dipów do przekąsek na zimno, które wymagają odrobiny tłuszczu. Z powodzeniem może zastępować w nich oliwę z oliwek i stanowić zdrowszą wersję każdego sosu. Do przygotowania sosu winegret na bazie oleju z wiesiołka potrzeba na przykład oleju z wiesiołka, octu, miodu, musztardy i nieco ziół. Olej z wiesiołka z powodzeniem można również łączyć z octem balsamicznym i świeżymi ziołami, takimi jak bazylia, tworząc w ten sposób aromatyczny sos do sałatki greckiej z fetą. Z kolei w sałatce z tuńczykiem i warzywami idealnie sprawdzi się dressing na bazie oleju wiesiołkowego z dodatkiem francuskiej musztardy i miodu.