Zagrożenie wywołane przez mikro i makroorganizmy nazywane są biologicznymi. Występują w miejscach, gdzie przebywa wiele osób, np.: zakładach fryzjerskich, kosmetycznych, ośrodkach zdrowia.
Bezpośrednie narażenie na czynniki biologiczne
Osoby pracujące w usługach muszą pamiętać o tym zagrożeniu wynikającym z kontaktu z drugim człowiekiem. BHP Opole dostrzega problem zagrożeń biologicznych i pomaga w eliminowaniu ryzyka zagrożenia. Na szkoleniach BHP Opole pracownicy otrzymują instrukcję dotyczącą postępowania w przypadku wystąpienia zagrożenia biologicznego oraz informowani są o konieczność zachowania restrykcyjnych zasad higieny. Na czynniki biologiczne narażeni są pracownicy mający kontakt z wieloma osobami, zwłaszcza w sytuacji, kiedy współpracownicy lub klienci przechodzą chorobę układu oddechowego lub przeziębienie. Warto poddawać się profilaktycznym szczepieniom, wykonywać okresowe badania i zakładać ubranie odpowiednie do pogody. Czynniki biologiczne mogą działać toksycznie, a nawet wywoływać alergię i nowotwory.
Zawody, w których specyfikę wpisane jest zagrożenie bakteryjne.
BHP Opole zwraca uwagę na to, że osoby, które wybrały następujące zawody: produkcja żywność, medycyna, kosmetologia, fryzjerstwo, opieka nad dziećmi i osobami starszymi muszą liczyć się z większym ryzykiem zakażenia biologicznego, ponieważ ich klienci mogą być nosicielami różnych wirusów i bakterii, np.: opryszczki, paciorkowca, HCV, HIV, HPV, gronkowca. Zdaniem BHP Opole konieczne jest w tych zawodach bezwzględne stosowanie zasad higieny: dezynfekcja sprzętu i używanie sprzętu jednorazowego.
Środki ostrożności w zakładach fryzjerskich i kosmetycznych
W zakładach fryzjerskich i kosmetycznych może dojść do zakażenia na skutek używania niezdezynfekowanych lub nieprawidłowo zdezynfekowanych albo niesterylnych narzędzi i przyborów takich jak: nożyczki, cążki, igły, grzebienie, szczotki. Zranić można się brzytwą, żaletką, nożyczkami lub urządzeniami stosowanymi w zabiegach kosmetycznych.
Doradcy z BHP Opole zwracają uwagę na to, że obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie bezpiecznych warunków odkażania, czyszczenia, a w razie konieczności, niszczenia odzieży, środków ochrony indywidualnej i wyposażenia, które uległy skażeniu czynnikiem biologicznym oraz bezpiecznych warunków spożywania posiłków i napojów w wydzielonych pomieszczeniach.