Sok i zakwas z buraków - jakie mają właściwości?
Zarówno sok, jak i zakwas z buraków są źródłem wielu witamin, w tym witamin z grupy B, a także minerałów takich jak żelazo. Zawierają również kwas foliowy oraz przeciwutleniacze, które neutralizują powstawania wolnych rodników i obniżają ryzyko zachorowania na raka. Obydwa napoje silnie wspierają układ odpornościowy i regulują pracę układu trawiennego poprzez wpływ na perystaltykę jelit oraz pozytywny wpływ na żołądek. Mają też moc obniżania ciśnienia oraz poziomu złego cholesterolu w organizmie. Nie bez znaczenia jest fakt, że regularne spożywanie soków oraz zakwasów buraczanych poprawia wygląd cery, oraz wydolność fizyczną, co ma znaczenie w przypadku osób aktywnych. Zakwas buraczany ma jednak tę przewagę nad sokiem, że zawiera bakterie, których rola w organizmie jest nie do przecenienia. Wzmacniają one w większym stopniu odporność, a ponadto wspierają w żołądku mikroflorę jelitową, a przy okazji oczyszczają organizm z toksyn.
Co wybrać?
Wszelkie badania dowodzą, że zakwas z buraków ma dokładnie te same właściwości, co buraczany sok, a przy okazji wiele innych. Wszystko wskazuje na to, że jest lepszym wyborem. Lekarze potwierdzają, że picie na czczo kiszonek ma bardzo dobry wpływ na działanie organizmu i powinno się to robić codziennie, wypijając około stu mililitrów zakwasu. Wielką zaletą zakwasu jest fakt, że ma on o wiele ciekawszy i przyjemny smak niż dość specyficzny sok z buraków. Wielu osobom smakuje, ponieważ przypomina w smaku barszcz, a można go przed wypiciem doprawić ulubionymi przyprawami. Jeśli chodzi o przeciwwskazania, to powinny go unikać osoby, które borykają się z problemami żołądkowymi lub zgagą po spożyciu kwaśnych, lub pikantnych produktów. Jest to jedyny przypadek, w którym spożywanie soku z buraków będzie korzystniejsze niż sięganie po zakwas. We wszystkich innych sytuacjach ten ostatni będzie zdrowym, smacznym i korzystnym dla urody rozwiązaniem.