Jak uratować przedwcześnie zerwane pomidory? Zobacz także inne ciekawe informacje
- możemy ułożyć pomidory na parapecie, jednak nie bezpośrednio na słońcu, gdyż pomidory szybciej staną sie miękkie
- etylen jest bardzo pomocny w dojrzewaniu i możemy go uzyskać kładąc czerwone jabłko lub banana na 5 pomidorów
- możemy umieścić niedojrzałe warzywo wśród czerwonych, nadających się już do jedzenia pomidorów
- ku mojemu zdziwieniu pomidory dojrzewają szybciej w czerwonym otoczeniu
- Heniu pamiętaj, że zielonych pomidorów nie wolno jeść, gdyż znajduje się tam solanina oraz tomatyna i mają działanie toksyczne
- zielone pomidory możemy wykorzystać do przetworów np. zawekowana sałatka z pomidorów z cebulą i papryką, kiszone, smażone, konserwowane lub marynowane zielone pomidory
- tego typu pomidory możemy też usmażyć - grube plastry obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej po czym smażymy na złoty kolor
- możemy zrobić sos z zielonych pomidorów
- staramy się nie jeść pomidorów na śniadanie, gdyż podrażniają one ściany żołądka
- pomidory przedwcześnie zerwane nie zyskują na smaku i niestety tracą pewną ilość witamin
- najsmaczniejsze i najzdrowsze są pomidory dojrzałe na krzaku
- dzienna dawka pomidorów - ilość likopenu to ok. 22 mg, czyli szklanka soku pomidorowego
- pomidory wpływają na odchudzanie
- pomidory przyśpieszają oczyszczanie jelit
- pomidorów nie łączymy z takimi produktami jak - jabłka, śliwki, fasola, groch, awokado, soczewica, rodzynki, gdyż ograniczają wchłanianie likopenu
- liście pomidorów mają właściwości lecznicze
- pomidory zawierają histaminę, która moze powodować wysypki i alergie
Mam nadzieję, że zabrane informacje pomogą w poradzeniu sobie z zielonymi pomidorami i dacie radę je uratować. Dodatkowo wzbogaciliśmy swoja wiedzę o tych szlachetnych roślinach.